erogi, Kærlighed, Nytår, sanselighed, Seksualitet

Sådan laver du nytårsforsæt for dit intime liv

Du kan ikke tage din seksualitet af og på. Du fødes som et seksuelt væsen og dør som et seksuelt væsen. Uanset om du er 25 eller 65, om du er single, i et nyt eller gammelt parforhold, om du er aktiv seksuelt eller ej, så opfordrer jeg dig til at sætte mål for dit intime liv.

Med intime liv mener jeg både fysisk berøring, kropslig nærhed og sex konkret, hvis du er til det for tiden.

– Min kæreste og jeg holder altid middag sammen mod slutningen af året, hvor vi gør status over, hvad vi har været glade for i året, der er gået, og sætter mål for året, der kommer, fortæller en veninde mig over en øl en mørk december-aften.

– Fedt, svarer jeg og spørger:

– Hvilke livs-områder har I så med i den snak?

Hun svarer, at det både er arbejdsliv, og hvad de vil sammen som kærester, forældre og hver for sig.

– Og hvad med jeres intime liv, spørger jeg nysgerrigt. Hun ser smilende på mig. Måske med et strejf af overbærenhed. Det havde de ikke taget med. Men hun kunne godt se pointen.

Hvad skete der med intimiteten og seksualiteten?

Det overrasker mig gang på gang, at ingen nogen sinde nævner deres intime liv som noget, de vil give særlig prioritet, evaluere eller sætte mål for.

Særligt på denne tid gør mange status over deres liv. Nogle i et minut. Andre opsummerer året, der gik, med pen og papir. Sætter mål for året, der kommer. Andre gør som min veninde og laver det til en hyggestund med sig selv eller kæresten. Skriver det ned og hænger det op.

Tit handler de nye mål om at drikke mindre (og f.eks. gøre januar til den alkoholfri måned), holde op med at ryge, motionere mere og spise sundere. Stresse mindre, ringe mere til mor, fokusere mere på egentid, rejse oftere, få en kæreste eller skille sig af med den, man har.

large

En sund sjæl i et sundt legeme er vejen til mere lykke, længere liv, stærkere relationer, bedre performance på arbejde. Det kan de fleste være enige om.

Men hvor hører det intime liv til i den ligning? Hvordan kan det være, at det, som 9 ud af 10 i Danmark mener er en grundsten i deres livskvalitet, sjældent er med på listen over nytårsforsæt?

 

Tantra og livsenergi

Har du ikke en fast partner? Så er tantra-massage måske sagen. Eller mere sanselighed i din hverdag. Også når du går i bad eller har sex med dig selv. Måske trænger dit forhold til dit køn opmærksomhed? Måske skal dit køn lyttes mere til og din kontakt til det justeres. Der er mange væsentlige ting at have fokus på, som ikke har med en partner at gøre, men som handler om dig.

Forskeren Wilhelm Reich mente, at seksuelle kræfter, som han også betegnede som livslyst eller livsenergi, der bliver undertrykt i den tidlige barndom, ikke blot fører til individuel neurose og ulykke, men i økonomiske krisetider også til sociale katastrofer og afsporing af en mulig progressiv samfundsudvikling.

– Der er altså andre ting, der er vigtigere, Lucy, hører jeg tit folk sige.

– Du er sådan en sexnørd.

Og ja. Jeg bekender. Jeg er sexnørd. Fagligt. Privat. Politisk. Teoretisk. Praktisk. ‘Sex’ som akt og som identitet. Som udtryk (kropssprog, tøj, dans, kropssprog m.v.) og som følelse. I individet og i samfundet. Det er min overbevisning, at et sund forhold til vores seksualitet – uanset hvordan den seksualitet er – er i centret af vores eksistens. Både her og i Saudi-Arabien.

Selvfølgelig kan man argumentere for, at der er andre ting, der er vigtigere. Men min opfordring til dig er bare, at du inddrager din seksualitet og dit intime liv på lige fod med alt andet i dit liv.

Dit intime liv er lige så vigtigt som din mad

Det er med dit intime liv, som det er med mad. Du kan gå op i det og træffe bevidste valg for din sundhed. Du kan også spise tankeløst og putte hvad som helst i munden, bare det er en kalorie. Hvad giver dit liv mest tilfredsstillelse?

skaermbillede-2016-11-01-kl-22-26-19

Mennesker, der forholder sig bevidst til deres liv, herunder også deres intime liv, er tit mennesker, der har højere livskvalitet. De har stærkere relationer til sig selv og til andre. Virkelig mange, der træffer bevidste valg, har ofte også en følelse af at leve mere meningsfuldt. Det er dokumenteret, at mennesker med en sund seksualitet, herunder intimt liv, kommer sig også hurtigere over sygdom. 

Hvorfor skulle din seksualitet ikke være med på listen over det, du vil give prioritet? Din seksualitet er vigtig. Den har lov til at være der. Den er din. Og den fortjener sin plads.

En af mine yndlingslege til nytårsmiddage er at tage en runde på, hvad man gerne vil efterlade i året, der gik, og hvad man gerne vil tage med sig videre i året, der kommer. Hvis du ikke lige lavede legen nytårsaften, så kan du nå det endnu. Den er lige så god dagen, måneden eller halvåret derpå.

Stil dig selv disse spørgsmål:

– Hvad ved din seksualitet og dit intime liv værdsætter du, som du gerne vil holde fast i? For 2018 kunne udpluk af mine svar være lydhørhed, ærlighed, evne til at overgive mig, vilje til at gøre mig umage.

– Hvad ved din seksualitet og dit intime liv er du træt af – hvad vil du gerne give slip på? 

Den leg kan være meget privat, og derfor kan man også bare skrive sine svar ned på papir for sig selv og kun dele det, som man føler sig tilpas med.

En mere grundig evaluering kan du med fordel lave ved at stille dig selv spørgsmål. Nogle af dem, jeg stiller mig selv og mine klienter, er disse:

  • Hvad er din seksualitet og et intimt liv for dig?
  • Hvor vigtig er sex for dig?
  • Hvor tilfreds er du med din seksuelle krop?
  • Hvilke sider af din seksualitet og dit intime liv vil du gerne udforske?
  • Hvilke sider af dindin seksualitet og dit intime liv har ikke fået nok opmærksomhed?
  • Hvilke intime og erotiske længsler har du?
  • Hvad tænder dig? Hvad slukker dig?
  • Hvordan tænder du dig selv?

Du kan fortsætte listen med det, som giver mening i dit liv og derfra formulere mål for dig selv eller sammen med en partner. Hvis du har lyst til at dele din liste af spørgsmål eller forsæt med mig, så smid mig en mail. 

Uanset hvordan du gør det: Bare gør det! 


Kunne du tænke dig at få sparring på dit erotiske og intime liv nu?

Book tid til “Seksuelle samtaler med Lucy” ved at sende mig en mail på lucyvittrup@me.com

Reklamer

Del dine smukke tanker her - og tak fordi du gør det!

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s